
Опалювально-варильні печі: плюси, мінуси та особливості експлуатації
Опалювально-варильні печі поєднують у собі функції одразу двох опалювальних приладів: дров'яної печі тривалого горіння та побутової плити. Це формує їхню головну перевагу – багатофункціональність. Такі печі непогано впораються із прогріванням будинку, при цьому можуть компенсувати відсутність повноцінної газової або електричної плити. Як вибрати опалювально-варильну піч, для яких умов експлуатації вона підходить ідеально, а в яких випадках від її покупки краще відмовитись?
Переваги опалювально-варильних печей
• головний плюс таких моделей полягає в їхній автономності. Вони не залежать від газу, ні від електрики. Все, що потрібно для нагріву будинку – дрова. В умовах із погано облаштованою інфраструктурою це може бути єдиним доступним рішенням. Якщо брати до уваги підвищення ціни на газ, то дрова можуть бути непоганою альтернативою за вартістю;
• з урахуванням того, що сучасні опалювальні печі – це, як правило, моделі тривалого горіння, то забезпечена висока тепловіддача навіть після повного прогоряння дров; • деякі печі оснащені водяним контуром, що дозволяє забезпечити нагрівання всіх кімнат у будинку, а не лише кількох суміжних. Але, задля справедливості треба сказати, такі моделі коштують досить дорого, але в них часто передбачена і повноцінна плита, і духова шафа; • одна з причин, чому спостерігає підвищений попит на такі печі – естетичність. В наявності у нашому інтернет магазині можна знайти і класичні найменування, які будуть виглядати органічно в будь-якому інтер'єрі, і моделі, зроблені в стилістиці під старовину; • ергономічна форма корпусу дозволяє розташувати їх на будь-яких площах. У продажу представлені витягнуті та вузькі печі, трапецієподібні, з однією або двома конфорками.
Особливості вибору опалювальних печей з варильною поверхнею
Перше, від чого потрібно відштовхуватися при виборі таких печей – тип будівлі. Такі печі підходять для установки в заміських будинках та на дачах, оскільки вимагають обов'язкового підключення до димоходу. Оптимально їх використовувати для нагрівання приміщення або цілого будинку з об'ємом до 200 кубометрів (при висоті стелі 2,7 м це будинок на 74 квадратні метри). Хоча можна знайти моделі, які впораються і з нагріванням 500 куб.
Також необхідно враховувати паливо, яке можна використовувати для конкретної печі. Окрім деревини деякі моделі можна також топити пелетами та брикетами.
Ще один важливий параметр - це матеріал, з якого зроблена топка. Це може бути або конструкційна сталь, або чавун. Чавун стійкіший до прогоряння, він легше переносить температурне навантаження та орієнтований на регулярну експлуатацію.
Приклад печі з чавунною топкою – MBS Magnum. Вона розрахована на прогрів 200 кубометрів повітря, як паливо можна використовувати дрова та брикети. Її корпус виготовлений з емальованої сталі, досить стійкою до прогоряння. Ця модель цікава ще й тим, що у неї передбачена об'ємна духова шафа (270х350х470 мм), яка оснащена деком і датчиком температури. Дверцята і в духовку, і в топку доповнені склокерамікою, яка не тріскається від високих температур. За рахунок скла зі звичайної печі ця модель придбала функцію каміна. Через нього можна милуватися красою живого вогню та відстежувати витрати дров. Під топкою розташований зольник, у дверцятах якого є механізм регулювання подачі повітря на горіння.
Тим, кого цікавиться недорога опалювально-варильна піч із конструкційної сталі, можна звернути увагу на модель Prity Mini. Це бюджетна грубка, розрахована на невеликі будівлі (близько 50 кубометрів). Оснащена однією конфоркою, в дверцята також вставлено вогнетривке скло. На верхній панелі є прутки для сушіння рушників. Це непогане рішення для невеликої дачі, і за рахунок оригінального дизайну вона добре виглядатиме саме в інтер'єрі заміського будинку.
Опалювально-варильна піч Prity W17 – потужніша модель з конструкційної сталі, у якої, на відміну від двох попередніх печей, є водяний контур. Її потужності вистачає для прогріву приміщення з об'ємом до 200 кубометрів. У верхній частині корпусу розташований тепловий купол, який посилює тепловіддачу. Варильна поверхня розрахована на одну каструлю або чайник. Дверцята в топку відноситься до камінного типу, тому що в неї вставлене вогнетривке скло. Регулювати інтенсивність горіння можна за допомогою відповідного механізму, вбудованого в зольник. Це одна з найуніверсальніших конфігурацій із варильною поверхнею, яка може конкурувати з класичними дров'яними печами.
Якщо печі немає водяного контуру, то нагрівання повітря здійснюється за рахунок конвекції. Також потрібно враховувати, що якщо в конструкції передбачена духовка, то частина тепла, що виробляється, вона буде забирати на себе. Це знижуватиме тепловіддачу.
Ще один немаважливий параметр – наявність системи допалювання газів. Плюс такої технології в тому, що система може використовувати тепло з димових газів, які у звичайних грубках просто утилізуються. Для подовження шляху димових газів конструкцією передбачено відповідні канали.
Матеріал печі
Найдорожчі печі – це печі, виготовлені із шамоту. Специфіка цього матеріалу в тому, що він здатний акумулювати жар. Стінки такої печі можуть бути гарячими 12 годин і більше. Плюс шамот легко переносить дуже високу температуру. Такі печі доцільно купувати, якщо вони виконуватимуть функцію основного опалювального приладу. Якщо ж пекти швидше використовується як камін, то її покупка обійдеться досить дорого.
Добре себе зарекомендували печі, виготовлені з котлової сталі. Головні переваги таких модифікацій:
• мала вага; • простота монтажу; • акуратний, компактний зовнішній вигляд; • стійкість до негативного впливу жару, що виділяється згорілим паливом.
Як уже згадувалося вище, найбільш довговічними вважаються печі, виготовлені з чавуну. Але саме опалювально-варильні моделі рідко роблять чавунними.